zaterdag 5 mei 2018

'Politie behandelt verdachten nog vaak slecht'

De politie behandelt verdachten van een misdrijf nog altijd slecht, al wordt wel degelijk geprobeerd daar verandering in te brengen met de Europese richtlijnen voor de mensenrechten. 'Het probleem bestaat echter nog steeds, en is van een systematische orde', stelt een rapport van de Europese Unie over de werkwijze van de Oekraïense veiligheidsdiensten.

In het rapport wordt gesteld dat het vooral komt omdat voor het vertrekpunt van een strafrechtelijk onderzoek geldt dat de verdachte zijn schuld heeft bekend. 'Zo'n bekentenis wordt vaak op een illegale manier verkregen. Resultaatgericht, voor betere statistieken.' Het gaat volgens het rapport om 'een wijdverbreide praktijk'.

Als een verdachte eenmaal onder forse druk heeft bekend, dan kan hij daar later niet op terugkomen. 'Een eenmaal afgelegde bekentenis wordt door de rechtbank vaak gezien als onweerlegbaar bewijs van de schuld van de verdachte.

In het rapport van de Europese Unie worden ook een aantal tekortkomingen geconstateerd in de Oekraïense wetgeving die bijdragen aan een slechte behandeling van verdachten, 'waaronder het ontbreken van een onafhankelijk instituut dat onderzoek doet naar klachten over een slechte behandeling door de politie.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: