dinsdag 15 mei 2018

Savtsjenko wil haar straf in Rusland alsnog uitzitten

Nadia Savtsjenko wil alsnog 22 jaar gevangenisstraf in Rusland uitzitten als daar tegenover staat dat zestig Oekraïners en Krimtataren vrijgelaten worden uit Russische gevangenschap. Ze zei dit vanmiddag tijdens de een rechtszitting in Kyiv waarin over verlenging van haar voorlopige hechtenis werd beslist.

Savtsjenko zat in Rusland al een jarenlange gevangenisstraf uit toen ze werd geruild tegen twee door Oekraïne gevangen genomen Russische militairen. Ze zou nog 22 jaar in een Oekraïense gevangenis door moeten brengen, maar eenmaal terug in eigen land werd haar die gevangenisstraf kwijtgescholden.

Nu dreigt ze ook jarenlang de gevangenis in te gaan, maar dan in Oekraïne. De voormalige oorlogsheld wordt er namelijk van beschuldigd dat ze een bloedige staatsgreep aan het voorbereiden was. Ze ontkent dat in alle toonaarden, al heeft ze al wel publiekelijk laten weten dat ze er niet rouwig om zou zijn als er snel een einde komt aan de regering van president Petro Porosjenko, zelfs niet als daarbij geweld wordt gebruikt.

Haar plotselinge bereidheid om alsnog de 22 jaar gevangenisstraf in Rusland uit te gaan zitten lijkt een vlucht naar voren. ''Ik weet wat me daar te wachten staat'', voegde Savtsjenko vanmiddag nog aan haar verklaring toe. Ze zei ook dat ze geen wapens bezit, op een pistool na dat ze kreeg van parlementsvoorzitter Andri Paroebi. D rechtbank heeft haar voorlopige hechtenis verlengd tot 13 juli, omdat de kans groot wordt geacht dat Savtsjenko de benen neemt naar het buitenland - en daarmee wordt dan niet Rusland bedoeld.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: