vrijdag 18 mei 2018

Gezin in Trojtske zwaar getroffen bij artillerie-aanval

Een voltreffer van de pro-Russische rebellen op een woning in het dorp Trojtske heeft het leven gekost aan een echtpaar en hun 13-jarige zoon. Een 18-jarige zoon overleefde het, maar ligt met zware verwondingen in een ziekenhuis. De moeder werd daar ook naartoe gebracht, maar overleed later.

Het ging om een nachtelijke artillerie-aanval op Trotjske, een dorp in de provincie Loehansk. Het gezin schuilde geruime tijd in de kelder van hun woning. Toen ze dachten dat de aanval over was, verlieten ze de kelder. Even later kwam er toch nog een artilleriegranaat, met dodelijke gevolgen.

De rebellen voerden gisteren en afgelopen nacht in totaal zestig aanvallen uit. Daarbij raakten ook zeven Oekraïense soldaten gewond. Het leger wist echter bij tegenaanvallen zes rebellen te doden. Ook was er aan vijandelijke zijde sprake van een gewonde. Behalve op Trojtske werd ook in de provincie Donetsk geschoten op legerposities bij de steden Svitlodarsk en Avdiivka, alsook op die bij de dorpen Novoloehanske, Zajtseve, Opitne en Vodiane.

Eén van de aanvoerders van de rebellen blijkt te zijn gedood bij de stad Avdiivka, waar al tijden tevergeefs geprobeerd wordt om het Oekraïense leger te verdrijven uit het industriegebied. Russische en pro-Kremlin media melden de dood van Oleg Mamijev, ook wel bekend als Mamaj. Hij maakte vanaf 2014 eerst deel uit van het Vostok-bataljon, maar nam vervolgens de leiding op zich van de 15e internationale brigade van de Volksrepubliek Donetsk.

De separatisten in Loehansk melden zes aanvallen van het Oekraïense leger op hun posities bij de buurtschappen Kalinovo en Donetski en op de dorpen Lozovoje, Logvinovo en Zhelobok. De separatisten in Donetsk laten al sinds begin april niets meer van zich horen.

Bronnen: Unian, 112.ua, Lugansk Media Centre

Geen opmerkingen: