dinsdag 22 mei 2018

Inktzwarte dag in Donbas met veel slachtoffers

Pro-Russische rebellen hebben gisterochtend geprobeerd het eerder door het Oekraïense leger veroverde dorp Pivdenne (provincie Donetsk) terug te veroveren. De aanval werd afgeslagen, maar daarbij kwamen wel twee Oekraïense soldaten om het leven en raakten vier soldaten gewond. Omstreeks vijf uur in de ochtend werd een groep van tien rebellen ontdekt aan de rand van het dorp. Het kwam tot een hevig gevecht, waarbij de rebellen zich onder dekking van mortiervuur terugtrokken.

De rebellen vielen het leger in totaal 53 maal aan, waarvan 30 met (verboden) zware wapens als 82 en 120 millimeter mortieren en 122 millimeter artillerie. Nog vijf Oekraïense soldaten raakten gewond bij aanvallen. Volgens de Oekraïense militaire inlichtingendienst leden ook de rebellen zware verliezen, met vijftien doden en dertien gewonden was het ook voor hen een zwarte dag.

In de provincie Loehansk werden legerposities aangevallen bij het dorp Trojtske. In de provincie Donetsk waren er aanvallen op de legerposities bij de dorpen Zajtseve, Loehanske, Novoloehanske, Majorsk, Sjoemi, Zhelezne Pivdenne, Novhorodske, Novonativka, de stad Avdiivka en het stadje Marinka. In de omgeving van Marioepol schoten de rebellen op de soldaten bij de dorpen Tsjermalik, Vodiane en Sjirokine.

Bij een aanval op Marinka werd een 34-jarige inwoner gedood. Nabij Avdiivka werden sluipschutters gesignaleerd. Door tegenaanvallen van het leger moesten zij hun activiteiten staken.

Bronnen: Interfax, Unian

Geen opmerkingen: