donderdag 17 mei 2018

Parlement neemt wet orgaandonatie aan

Het parlement heeft een wet aangenomen die orgaandonatie na overlijden regelt. Als iemand overlijdt of hersendood is en bij leven niet heeft aangegeven dat hij of zij orgaandonor wil zijn, dan is toestemming nodig van de echtgenoot/echtgenote of een ander nabij familielid (ouders of kinderen). Iedereen kan schriftelijk te kennen geven of hij of zij orgaandonor wil zijn, of juist niet door een eerder besluit te herroepen.

De orgaandonatiewet gaat uit van vrijwilligheid, zorgvuldigheid van de artsen, anonimiteit, het beschikbaar komen van organen voor mensen met een medische noodzaak, zonder financiële vergoeding (met uitzondering van stamcellen), op basis van een wachtlijst (met uitzondering van familie en wederzijdse orgaandonatie) en het met respect omgaan met het lichaam van een overledene die zijn of haar organen heeft gedoneerd.

Een opiniepeiling van het onderzoeksbureau Rating wees afgelopen zomer uit dat 63 procent van de Oekraïners voorstander is van orgaandonatie bij overlijden. Een kwart van de ondervraagden moest er niets van hebben, terwijl 13 procent er geen mening over wilde geven. De voorstanders van orgaandonatie zijn over het algemeen jong, goed opgeleid en wonend in West-Oekraïne.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: