vrijdag 4 mei 2018

Lavrov: 'Oekraïne is geen onafhankelijk land meer'

Oekraïne is geen onafhankelijk land meer, ook niet in economisch opzicht, omdat na de machtswisseling van februari 2014 is gekozen voor het Westen. Dat zegt de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken in een interview met het Italiaanse weekblad Panorama. Hij legt de schuld vooral bij de Verenigde Staten die het anti-regeringsprotest op Majdan zou hebben aangewakkerd.

''Er is jarenlang druk uitgeoefend op Oekraïne om te kiezen voor het Westen. ''Voor of tegen ons was de keus. Dat resulteerde uiteindelijk in het ineenstorten van de Oekraïense staat die toch al geen stevig fundament kende. Met als resultaat dat van een onafhankelijk land de facto geen sprake meer is, dat de bevolking lijdt onder het instorten van de economie, terwijl die de potentie had om tot de beste en meest stabiele van Europa te horen'', meent Lavrov.

Lavrov wijst ook op de veranderde opstelling van de NAVO. Het militaire bondgenootschap heeft volgens hem president Viktor Janoekovitsj onder druk gezet om af te zien van geweld tegen de demonstranten van Majdan, terwijl diezelfde NAVO na de 'coup' de nieuwe regering opriep om ''proportioneel geweld te gebruiken tegen de opstandige regio's''.

Volgens de Russische minister gaat het het Westen niet om Oekraïne. ''Er is geen sprake van een pro-Oekraïense opstelling, alleen maar een anti-Russische opstelling. Ze willen alleen maar uitbreiding van hun invloedssfeer.''

Bron: TASS

Geen opmerkingen: