zondag 13 mei 2018

Porosjenko vierde in peiling, Timosjenko leidt

Joelia Timosjenko.
President Petro Porosjenko haalt de top-3 niet als er nu presidentverkiezingen zouden zijn. Het onderzoeksbureau KIIS ziet in dat geval Joelia Timosjenko als winnaar met 8 procent. Zij wordt gevolgd door voormalig Defensieminister Anatoli Hritsjenko met 6,3 procent en Oleh Liasjko van de Radicale Partij met 6,1 procent. Daarna volgt pas Porosjenko met 6 procent.

Verrassend genoeg wordt de zittende president bij deze opiniepeiling gevolgd door niet-politici. De komediant Volodimir Zelenski en leadzanger Svjatoslav Vakartsjoek van Okean Elzy volgen met respectievelijk 5,4 en 4,8 procent. Daarna volgen weer politici als het parlementslid Vadim Rabinovitsj (4,4 procent), Joeri Bojko van het Oppositieblok (4,3 procent), burgemeester Andri Sadovi van Lviv (1,7 procent), oprichter Dmitro Jarosh van de Rechtse Sektor (1,4 procent), parlementslid Viktor Tsjoemak (0,9 procent) en oprichter Andri Biletski van het Azov-regiment (0,4 procent).

Maar liefst 29,3 procent van de deelnemers aan deze peiling zegt nog geen keus te kunnen maken, terwijl 5,7 procent zegt tegen alle kandidaten te zijn. Nog eens 14 procent wil helemaal niet gaan stemmen. Het maakt de uitslag van de presidentsverkiezingen in maart volgend jaar vooralsnog onvoorspelbaar.

Wat wel opvalt, is de positieve houding van veel mensen tegenover publieke figuren als Zelensky en Vakartsjoek. Maar liefst 40 procent oordeelt positief over Zelenski, 41 procent neutraal en 11 is negatief over hem. Voor Vakartsjoek gaat het om respectievelijk 38, 42 en 12 procent.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: