dinsdag 8 mei 2018

Wereldbank: Oekraïne laat veel (landbouw)geld liggen door moratorium

Oekraïne laat honderden miljoenen liggen door het vrijgeven van de verkoop van landbouwgrond alsmaar uit te stellen. De Wereldbank dringt er daarom bij de regering op aan om nu maar eens door te pakken en het zogenoemde moratorium eind dit jaar niet nog eens te verlengen, zoals de afgelopen jaren steeds is gebeurd.

Tot nu toe hebben de politici er van afgezien omdat veel van hun kiezers geloven dat het met de landbouwgrond net zo zal gaan als met de industrie na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, namelijk dat een kleine groep zich meester zal maken van de meeste landbouwgrond en dat de gewone man het nakijken heeft. Met het oog op de verkiezingen van volgend jaar - in maart de president, in oktober het parlement - lijkt het er echter niet op dat het moratorium per 1 januari 2019 wordt opgeheven.

Nu zijn er nog 6,9 miljoen landeigenaren, dat is één op de zes Oekraïners. Die versnippering komt omdat de landbouwgrond van de coöperaties werd verdeeld onder de werknemers. Omdat die hun grond niet mogen verkopen ligt die braak of wordt ze verpacht. De grotere agrarische bedrijven hebben pachtovereenkomsten met soms wel meer dan duizend landeigenaren. Bij kortlopende pachtovereenkomsten laten de gebruikers soms na om voor voldoende bemesting te zorgen.

Deze situatie leidt er toe dat de agrarische grond onvoldoende wordt benut. Doodzonde, vindt de Wereldbank. Oekraïne heeft zo'n beetje de meest vruchtbare landbouwgrond in de wereld, terwijl de arbeidskosten laag zijn. Wordt de verkoop vrijgegeven, dan kan volgens de Wereldbank de prijs per hectare stijgen van nu 850-1.250 euro naar 2.500-2.900 euro.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: