maandag 7 mei 2018

Bellingcat: dodelijke raketaanval op Marioepol in januari 2015 was Russische opzet

De onderzoeksgroep Bellingcat heeft uitgezocht wie er allemaal verantwoordelijk waren voor de artillerieaanval op de stad Marioepol in januari 2015 waarbij dertig burgers om het leven kwamen en meer dan honderd mensen gewond raakten. Het blijkt dat het gaat om negen Russische militairen, waaronder een generaal, twee kolonels en drie luitenant-kolonels die direct in opdracht van het Russische ministerie van Defensie handelden.

Ook is Bellingcat te weten gekomen dat twee mobiele raketlanceerinrichtingen (MLRS) de dag voor de aanval vanuit Rusland naar Oekraïne werden gebracht. 'In de vroege ochtend van 24 januari 2015 werden deze installaties bij het dorp Bezimenne gestationeerd, met de vooropgezette bedoeling om doelen in en rond Marioepol te beschieten, waarna ze terug werden gebracht naar Rusland.'

Twee Russische generaals werden nog diezelfde dag belast met de selectie van Russische artilleriespecialisten voor leidende rollen in Oost-Oekraïne. 'Dat konden we onderzoeken omdat we de beschikking hadden over onbewerkte video- en audiobestanden die de Oekraïense regering heeft overhandigd aan het Internationale Hof van Justitie. Deze bestanden werden beschikbaar gesteld aan een kleine groep van buitenlandse onderzoeksjournalisten voor een onafhankelijke beoordeling.'

Bellingcat heeft samen met een aantal journalisten een groot aantal onderschepte gesprekken geanalyseerd van en met betrokkenen bij het oorlogsconflict die ten tijde van de beschieting van Marioepol aanwezig waren in de omgeving van Bezimenne.

Bellingcat vergeleek vervolgens de gebeurtenissen, namen en locaties met andere beschikbare informatie uit open source data, waaronder satellietfoto’s, uit sociale media en publieke stemopnames van een aantal geïdentificeerde personen. Dat leidde tot de identificatie van een aantal personen en militaire eenheden.

Uit eerdere rapportages, onder meer van de waarnemersmissie van de OVSE, was al duidelijk geworden dat Marioepol vanuit door de separatisten bezet gebied was beschoten. Bellingcat is er nu als eerste in geslaagd om de leidende rol van Russische legereenheden bij die beschieting aan te tonen, maar ook dat dit onder Russisch commando is gebeurd.

De Russische officieren die door Bellingcat zijn geïdentificeerd zijn: generaal-majoor Stepan Jarosjtsjoek, Alexander Jozhefovitsj Tsaljoek (alias Gorets), Alexander Anatoletsj Moeratov, Maksim Vladimirovitsj Vlasof (alias Joegra), Sergej Sergejevitsj Joertsjenko (alias Voronezh), Alexander Valerijevtisj Groentsjev (alias Terek), kolonel Oleg Leargjevtisj Koevshinov, generaal-majoor Dmiti Nikolajevitsj Klimenko, kolonel Sergej Ivanovitsj Lisai, Alexander Michailovitsj Evtodi (alias Pepel) en Grajr Manoekovitsj Egjarzajan (alias Shram).

Bellingcat heeft voor later deze week een volledig rapport aangekondigd waarin nader wordt ingegaan op de rol van de negen Russische militairen bij de beschieting van de 500.000 inwoners tellende havenstad Marioepol.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: