woensdag 9 mei 2018

Oekraïne viert vandaag overwinning op Nazi's

Oekraïne viert vandaag de overwinning van het Sovjetleger op dat van Nazi-Duitsland. Niet meer met een militaire parade, zoals voorheen gebruikelijk, maar met een kranslegging bij het Graf van de Onbekende Soldaat in het Park van de Eeuwige Glorie in de hoofdstad Kyiv en tal van festiviteiten overal in het land. Gisteren was de herdenking van de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog.

Tussen de 8 en 10 miljoen Oekraïners overleefden die oorlog niet. Onder hen waren meer dan 5 miljoen burgers en 3,4 miljoen soldaten. Nog eens 2,2 miljoen Oekraïners moesten dwangarbeid verrichten in Duitsland. Meer dan 700 stadjes en bijna 30.000 dorpen werden door het oorlogsgeweld van de kaart geveegd.

Dat in de voormalige Sovjet-Unie de overwinning op Nazi-Duitsland een dag later wordt gevierd dan elders in Europa komt doordat de Duitse overgave in de late avond van 8 mei was. Toen was het in Moskou, in een andere tijdzone, inmiddels al 9 mei geworden. Tot drie jaar geleden werd alleen de overwinning gevierd in Oekraïne, maar tegenwoordig gebeurt dat wel, op 8 mei.

Bronnen: Ukrinform, 112.ua

Geen opmerkingen: