zondag 13 mei 2018

'Russische kolonels gaven Savtsjenko wapens'

De staatsveiligheidsdienst SBOe zoekt uit of Russische soldaten betrokken zijn geweest bij de overdracht van wapens aan het Oekraïense parlementslid Nadia Savtsjenko en Volodimir Roeban, de directeur van het Centrum voor de Vrijlating van Militairen. Savtsjenko wordt er van verdacht dat zij een bloedige staatsgreep voorbereidde, Roeban zou aanslagen hebben willen plegen om onder meer president Petro Porosjenko en minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken.

Roeban werd begin maart met een lading wapens opgepakt toen hij met een bestelbus vanuit bezet gebied Oekraïne binnen wilde rijden. Procureur-generaal Joeri Loetsenko zei afgelopen vrijdag dat de namen bekend zijn van enkele Russische kolonels die Savtsjenko aan wapens hebben geholpen. Savtsjenko werd twee weken na Roeban opgepakt.

Het maakt het er voor Roeban niet beter op dat de pro-Russische separatisten in Donetsk hem op een lijst hebben gezet van hun eigen mensen die gevangen zitten in Oekraïne en geruild moeten worden tegen Oekraïners die ze zelf gevangen houden. Roeban zit nog wel een tijdje in voorlopige hechtenis, terwijl een rechtbank in Kyiv morgen besluit of Savtsjenko vast blijft zitten.

Bronnen: Interfax, 112.ua

Geen opmerkingen: