zaterdag 19 mei 2018

Gesteggel rond NordStream op hoog niveau

Naftogaz denkt dit jaar 2,5 miljard euro te verdienen.
De Russische president Vladimir Poetin heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel verzekerd dat het gastransport vanuit zijn land naar Europa ook na het gereedkomen van de NordStream 2 via Oekraïne blijft gaan als dat economisch verantwoord is. Op haar beurt zei Merkel dat er garanties moeten komen voor Oekraïne dat dit jaar naar verwachting zo'n 2,5 miljard euro verdient aan het gastransport.

Intussen wordt door de Europese Unie druk uitgeoefend op Oekraïne om de vergoeding voor het gastransport omlaag te brengen. Maros Sefcovic, vice-voorzitter van de Europese Commissie en belast met energieveiligheid, zei gisteren dat het Oekraïense staatsbedrijf Naftogaz inderdaad bereid is om Gazprom een lager tarief te bieden voor het gebruik van het transportnet om een goed alternatief te bieden voor de NordStream 2.

Dat nieuwe tarief zou ook voor Naftogaz nog aantrekkelijk zijn. Het contract met Gazprom loopt eind volgend jaar af en dus moet er toch al onderhandeld worden over een nieuw contract.

Eerder deze week meldde de Wall Street Journal dat de Amerikaanse president Trump in een gesprek met Merkel had aangeboden om af te zien van de handelsrestricties tegen Europa als Duitsland het NordStream-project zou beëindigen.

Bronnen: Interfax, Unian

Geen opmerkingen: