zaterdag 5 mei 2018

Unicef: 200.000 kinderen krijgen les in lokalen met kogelgaten in Oost-Oekraïne

Zo'n 200.000 kinderen in Oost-Oekraïne gaan naar scholen die beschadigd zijn door oorlogsgeweld. Vaak zitten ze in klaslokalen met kogelgaten en liggen er metaalresten van explosieven op het speelplein bij hun school. Dat schrijft Unicef in een rapport over de omstandigheden waaronder de kinderen in de Donbas les krijgen.

Het blijft niet bij die conclusie, want Unicef roept zowel het Oekraïense leger als de pro-Russische rebellen op om uit de buurt van scholen te blijven. In de afgelopen zestien maanden hebben zeker 45 scholen oorlogsschade opgelopen. Sinds het begin van het oorlogsconflict in het voorjaar van 2014 zijn dat er meer dan 700 aan weerskanten van de frontlijn. De kinderen zijn erg bang voor nieuwe beschietingen. Hun leraren proberen ze wel gerust te stellen, maar dat valt niet mee.

Unicef geeft psychosociale hulp en ook voorlichting over de gevaren van mijnen en niet ontplofte explosieven aan zowel kinderen als hun ouders. Ook wordt geholpen bij het repareren van de oorlogsschade aan schoolgebouwen. Begin dit jaar vroeg Unicef om 20 miljoen euro voor de hulpverlening in Oost-Oekraïne. Daarvan is nog geen 15 procent daadwerkelijk ontvangen van de lidstaten van de Verenigde Naties.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: