woensdag 16 mei 2018

SBO pakt journalist RIA Novosti op voor landverraad

Kirill Visjinski, de redactiechef van het Oekraïense kantoor van RIA Novosti, is gisteren opgepakt door de staatsveiligheidsdienst SBOe, die hem er van beschuldigt dat hij de kant van de pro-Russische separatisten heeft gekozen. Hij zou zich daar fors voor hebben laten betalen. De SBOe zegt dat het om minstens 53.000 euro per maand gaat.

''Van dat bedrag hebben we bewijzen, maar er zijn aanwijzingen dat het zelfs meer dan 100.000 euro per maand betreft'', legde adjunct-directeur Viktor Kononenko van de SBOe uit op een persconferentie waar hij Visjinski's arrestatie bekend maakt. De Oekraïense journalist kreeg het geld om het Oekraïense leger in een kwaad daglicht te stellen. De SBOe doorzocht gisteren ook het kantoor van de Russische persagentschap in Kyiv en woningen van journalisten van RIA Novosti.

Visjinski kreeg in 2014 een Russische onderscheiding toegekend voor zijn 'objectieve verslaggeving van de gebeurtenissen op de Krim'. De journalist is vanmorgen overgebracht naar Cherson, waar de Oekraïense openbare aanklager voor de Krim is gevestigd. Die zal hem voor de rechter brengen. Visjinski wordt beschuldigd van landverraad.

Rusland heeft zijn arrestatie en de daarop volgende huiszoekingen sterk veroordeeld. De OVSE heeft vanmorgen zijn bezorgdheid uitgesproken over deze kwestie. Harlem Desir, die zich namens de OVSE inzet voor de persvrijheid, heeft de Oekraïense autoriteiten opgeroepen om ''af te zien van onnodige belemmeringen van de persvrijheid''.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: