donderdag 17 mei 2018

'Bende haalt half miljoen zangvogels uit Oekraïne'

In de afgelopen tien jaar heeft een bende kans gezien om zo'n half miljoen in het wild levende zangvogels te vangen en Oekraïne uit te krijgen. Volgens directeur Volodimir Boreiko van het Ecologisch en Cultureel Centrum in Kyiv is het aantal gevangen vogels tientallen malen groter, aangezien veel vogels zijn omgekomen bij de vangst of het transport.

De (Arabische) bende heeft het vooral voorzien op putters, mezen, (barm)sijsjes en goudvinken. Alleen al via de luchthaven Igor Sikorsky (voorheen Zjoeliani) zouden vorig jaar 26.950 goudvinken naar Libanon en Oman zijn vervoerd. De bende betaalt 50 hrivna voor elk gevangen dier aan Oekraïense vogelvangers, terwijl ze daar in Libanon en de Arabische Emiraten tot 70 hrivna voor terug krijgen.

''In de Arabische landen worden ze niet alleen gehouden als zangvogels, maar ze worden er ook opgegeten. Ze maken er paté van hun tongen, wat als een ware delicatesse wordt gezien'', aldus Boreiko die ook opmerkte dat er door het ministerie van Milieu en Natuurlijke Bronnen geen vergunningen zijn afgegeven voor een vogelvangst van een dergelijke omvang.

 ''Dat komt natuurlijk omdat er helemaal geen aanvraag voor is ingediend. Tegelijkertijd verdwijnen grote aantallen vogels via onze douane het land. Douanebeambten zijn kennelijk niet geïnteresseerd in de vraag of er wel goede papieren bij deze vogels zijn. Dierenartsen geven certificaten af voor de vogels zonder dat ze vermelden wie de eigenaar is. Boreiko wil dat het ministerie ingrijpt om een einde aan deze praktijken te maken.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: