zondag 6 mei 2018

Begin gemaakt met aanleg omstreden NordStream 2

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.
In de Duitse kustplaats Lubmin is donderdag een begin gemaakt met de aanleg van de omstreden NordStream 2, een pijplijn die Russisch aardgas vanaf 2020 via de Baltische Zee rechtstreeks naar Duitsland moet brengen. In Lubmin werd funderingsbeton gestort voor een terminal waarlangs straks jaarlijks 55 miljard kubieke meter aardgas het land binnen komt.

De NordStream 2 verdeelt de Europese Unie - onder meer Polen is tegen, omdat het inkomsten dreigt te verliezen als er minder aardgas via Wit-Rusland of Oekraïne via dit land naar West-Europa gaat. De Baltische Staten en de Scandinavische landen zijn tegen, omdat het Westen zich met de nieuwe pijplijn nog afhankelijker maken dan ze nu al zijn. Buiten de EU is Oekraïne er op tegen vanwege dreigend verlies van inkomsten, terwijl de Amerikaanse regering vindt dat de aanleg van de pijplijn in strijd is met de economische sancties tegen Rusland.

De Duitse regering heeft de aanleg van de NordStream 2 inmiddels goedgekeurd, maar de pijplijn gaat ook door de maritieme zones van Finland, Zweden en Denemarken. Finland is intussen akkoord, de andere twee landen nog niet. Ook de Europese Commissie aarzelt nog met het aanpassen van de wetgeving die nodig is voor de NordStream 2, uiteraard vanwege de verdeeldheid onder de lidstaten.
 
De Duitse bondskanselier Angela Merkel beloofde de Oekraïense president Petro Porosjenko vorige maand nog dat de NordStream 2 niet ten koste gaat van het transport van het Russische aardgas via zijn land. Zij erkende bij die gelegenheid ook dat het niet alleen om een economisch project gaat, maar dat de politieke kant ook zeker een rol speelt.

In de komende maanden moeten 200.000 pijpsegmenten worden gelegd en aan elkaar gelast over 1.200 kilometer zeebodem. Elk pijpsegment weegt 24 ton. De pijpsegmenten liggen al opgeslagen in Duitsland, Finland en Zweden. Er is met de aanleg 9 miljard euro gemoeid. De aandelen zijn voor 51 procent in handen van Gazprom, de overige bij Engie, OMV, Shell, Unier en Wintershall. Er zijn bij de aanleg van de NordStream 2 nog eens 200 bedrijven betrokken uit zeventien Europese landen. Het karwei levert duizend manjaren werk op.

Bron: EU Observer

Geen opmerkingen: