zaterdag 12 mei 2018

Frontex is bezorgd over illegale wapenhandel

Het Europees grens- en kustwachtagentschap Frontex maakt zich zorgen om de vele wapens die in omloop zijn in Oekraïne als gevolg van het oorlogsconflict in het oosten van het land. Gevreesd wordt dat deze wapens illegaal naar Europa gaan om daar te worden verkocht. Die bezorgdheid kan volgens het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken ertoe leiden dat de visumplicht weer wordt ingevoerd.

Directeur Serhi Minjailo van de afdeling Consulaire Zaken van het ministerie sprak er zijn verontrusting over uit tijdens een conferentie over de 'Europese keus van Oekraïne' in Kyiv. Er zijn ook zorgen om de vervalste paspoorten waarmee Oekraïners de Europese Unie in willen reizen, terwijl menige Oekraïner nu aan de grens opgeeft als toerist te reizen maar intussen van plan is om werk te zoeken in de Europese Unie.

Dat laatste mag dus niet. Iedere Oekraïner mag als toerist of voor familiebezoek vrij naar het Schengengebied reizen en daar maximaal drie maanden blijven, maar daar werken mag alleen met een werkvisum. Sinds de afschaffing van de visumplicht op 11 juni vorig jaar is al bijna een half miljoen Oekraïners naar de EU gereisd.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: