vrijdag 11 mei 2018

Porosjenko overlegt met Merkel en Macron

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft gisteren in de Duitse stad Aken overlegd met bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron over de volgende stappen in het overleg met Rusland over het stoppen van het oorlogconflict in Oost-Oekraïne. Porosjenko sprak er ook met Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, en met de Litouwse president Dalia Grybauskaite en de Bulgaarse premier Bojko Borisov.

Vooral het gesprek met Merkel en Marcron was van groot belang, aangezien zij samen met Porosjenko en de Russische president Vladimir Poetin de 'Normandische Vier' vormen die in februari 2015 afspraken maakten in Minsk.

Er is sindsdien weliswaar weinig tot niets veranderd aan de situatie in de Donbas, maar er is nog altijd hoop dat ze met z'n vieren toch tot een oplossing komen. Er zijn volgens Porosjenko in ieder geval gewerkt aan een agenda voor een ontmoeting van het viertal ''in de nabije toekomst''. Het laatste overleg van de Normandische Vier was in oktober 2016 in Berlijn.

Met Donald Tusk maakte Porosjenko afspraken over een volgend overleg van de Europese Unie met zijn regering. Hongarije - nog altijd boos om het verplichten van de Oekraïense taal in alle scholen, ook die van de etnische Hongaren - blokkeert dit overleg tot nu toe, maar kennelijk wordt er aan gewerkt om het toch door te laten gaan. Datzelfde geldt trouwens ook voor het overleg van de NAVO met Oekraïne, waarbij Hongarije ook al dwars ligt.

Bronnen: Interfax, Unian

Geen opmerkingen: