maandag 21 mei 2018

'Slechtste week van het jaar' in Oost-Oekraïne

Avdiivka is een stad aan de frontlinie in Oost-Oekraïne. Dagelijks worden hier tientallen explosies gehoord, net als op andere plekken rond het front. Maar afgelopen week was volgens waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE) uitzonderlijk: maar liefst 7700 keer zijn inslagen van kogels en mortierbeschietingen gehoord. "Het was de slechtste week van het jaar", zei het hoofd van de waarnemingsmissie, Alexander Hug.

Hoewel in de regio al sinds het akkoord van Minsk (2015) een bestand van kracht is, is er niemand die zich daar aan houdt. "Over en weer schieten de partijen op elkaar van grote afstand, met mortieren en granaten. Af en toe wordt er een paar meter veroverd, soms valt er een dode. Maar ze vernietigen elkaars materieel niet, ze snijden geen belangrijke afvoerroutes af", zegt correspondent David Jan Godfroid. "Het is een gekke oorlog die nergens toe leidt."
"Af en toe laait de strijd op. Maar de Oekraïense regering heeft geen ambitie om de separatisten en hun Russische beschermheren eruit te schoppen, omdat dat ze rechtstreeks in oorlog zou brengen met Rusland. En de separatisten willen ook niet meer gebied van de Oekraïners veroveren. Soms wordt er weer even flink op elkaar geschoten, om te laten merken dat ze er nog zijn."

De inwoners van Avdiivka lijden dagelijks onder die beschietingen. Vaak is er dagenlang geen elektriciteit of schoon drinkwater, omdat de waterzuiveringsinstallatie en de stroomvoorzieningen regelmatig beschadigd raken door explosies.

Lees verder op NOS.nl

Geen opmerkingen: