zaterdag 19 mei 2018

IMF houdt vast aan aardgasprijs op marktniveau

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) blijft volhouden dat de Oekraïense huishoudens meer moeten gaan betalen voor aardgas. Het kabinet kwam twee jaar geleden al wel met een voorstel om de gasprijzen eens in het halfjaar aan te passen aan die van de markt, maar sindsdien is er niets mee gebeurd.

Het IMF beschouwt het hanteren van de marktprijzen voor aardgas echter als een belangrijke voorwaarde voor verdere steunverlening. In de afgelopen jaren zijn de gasprijzen al wel omhoog gegaan, maar nog altijd onvoldoende. Voor 2014 nam de Oekraïense overheid 45 procent van de daadwerkelijke kosten voor haar rekening. Het IMF wil dat die subsidie volledig van tafel gaat.

''De gasprijs is in Oekraïne in de afgelopen twee jaar gelijk gebleven, terwijl aardgas op de internationale markt aanzienlijk duurder is geworden. Dat bevoordeelt vooral de grootverbruikers'', zei woordvoerder Gerry Rice van het IMF gisteren op een persconferentie.

Tegelijkertijd realiseert het IMF zich dat al veel Oekraïense huishoudens in financiële problemen zijn gekomen door de prijsverhogingen en dat die problemen alleen maar groter worden als de reële marktprijs wordt gehanteerd voor het aardgas. ''Het is belangrijk dat de meest kwetsbare groepen in de Oekraïense samenleving beschermd dienen te worden'', aldus Rice. De overheid verstrekt al aan meer dan een miljoen huishoudens een woonlastensubsidie.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: