vrijdag 18 mei 2018

'Trump wilde NordStream 2 ruilen tegen nieuw handelsakkoord met EU'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel gevraagd om niet langer mee te werken aan de aanleg van de NordStream 2, de pijplijn die Russisch aardgas via de Baltische Zee naar Duitsland brengt. Hij zou Merkel in een persoonlijk onderhoud op 27 april hebben aangeboden om in ruil daarvoor nieuwe handelsovereenkomsten te sluiten met de Europese Unie.

Volgens de Wall Street Journal ging Merkel daar niet op in. Wel zei ze dat de Europese Unie bereid is om nauw met de Amerikaanse regering samen te werken op het gebied van de energieveiligheid, op voorwaarde dat de Verenigde Staten afzien van de al aangekondigde importheffingen op staal en aluminium.

Een woordvoerder van het Witte Huis gaf toe dat de NordStream 2 onderwerp van gesprek was tussen Trump en Merkel, maar dat er geen verband werd gelegd met de eerder door Trump aangekondigde handelsrestricties.

Met de aanleg van de NordStream 2 is inmiddels een begin gemaakt, ook al hebben niet alle betrokken landen al hun toestemming gegeven voor de pijplijn. Oekraïne en Polen zijn er faliekant op tegen, maar ook in de Baltische Staten is sprake van tegenstand. De capaciteit van de NordStream 2 is het dubbele van de NordStream 1. Eind volgend jaar moet de pijplijn gereed zijn.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: