woensdag 16 mei 2018

'Veel vaccinatiebewijzen mazelen zijn gekocht'

Dit jaar al 14.000 gevallen van mazelen in Oekraïne.
Bijna één op de drie vaccinatiebewijzen is gekocht of vervalst. Dat zegt Katerina Boelavinova, medisch deskundige van Unicef. Toen een mazelenepidemie uitbrak, stonden de Oekraïners in de rij om gevaccineerd te worden tegen deze besmettelijke ziekte en onderzoek heeft uitgewezen dat 95 tot 97 procent van de Oekraïners inmiddels in het bezit is van een vaccinatiebewijs. Alleen blijkt dat bij lange na niet te kloppen, want zo'n 30 procent van de vaccinatiebewijzen blijkt te zijn uitgegeven zonder dat daadwerkelijk sprake was van vaccinatie tegen de mazelen.

Met als gevolg dat de ziekte enorm om zich heen kon grijpen. Dit jaar zijn al 14.000 Oekraïners ziek geworden, bijna evenveel als in de hele Europese Unie (15.000 gevallen). In Oekraïne stierven zes kinderen en twee volwassenen aan complicaties. Scholen en kinderdagverblijven eisen sinds begin dit jaar een vaccinatiebewijs, anders zijn kinderen niet meer welkom.

Met de bescherming tegen difterie, tetanus en kinkhoest is het nog veel slechter gesteld, zo'n 50 procent. ''Het is werkelijk bedroevend'', zegt Boelavinova in een interview met Radio Liberty. Hetzelfde geldt voor de vaccinatie tegen hepatitis, een besmettelijke ziekte die tot levercirrose kan leiden.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: