vrijdag 11 mei 2018

OVSE veroordeelt poging brandstichting bij Inter TV

De OVSE veroordeelt de poging tot brandstichting bij het kantoor van televisiezender Inter, afgelopen woensdag in Kyiv. ''Geweld is nooit te billijken. Ik moedig de Oekraïense autoriteiten aan om uit te zoeken wie hiervoor verantwoordelijk is en om er voor te zorgen dat journalisten veilig hun werk kunnen doen'', aldus Harlem Desir, afgevaardigde voor de persvrijheid bij de OVSE.

Aanhangers van de extreem-rechtse beweging Nationaal Korps demonstreerden op de Overwinningsdag tegen de in hun ogen pro-Russische opstelling van de televisiezender die van plan was om diezelfde dag presentator Andri Domanski een anti-Oekraïense tekst te laten uitspreken waarin werd aangekondigd dat ''we niet kunnen accepteren dat er straten worden vernoemd naar fascistische boeven en dat er fakkeltochten worden gehouden ter ere van iemand als Stepan Bandera.

Op sociale media was alvast een voorproefje te zien van deze show en dat wakkerde de woede bij de nationalisten flink aan. Bij het kantoor van Inter werd brand gesticht, maar de politie kon erger voorkomen door snel in te grijpen. Er vielen over en weer rake klappen. De Nationale Raad voor Televisie en Radio heeft Inter gevraagd om verder geen tweedracht te zaaien.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: