zondag 6 mei 2018

Regering veroordeelt antisemitisme in Lviv en Odesa

De regering veroordeelt de recente antisemitische uitlatingen in de steden Lviv en Odesa, en de Amerikaanse ambassade zegt er door ''teleurgesteld'' te zijn, maar het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken meldt nadrukkelijk dat het aantal antisemitische uitingen niet toeneemt ''en vaak geïnspireerd blijken te zijn door Rusland'' als ze zich wel voordoen.

Het ministerie wijst op onderzoek van monitorgroep voor nationale minderheden dat vorig jaar geen enkel geval van tegen joden gericht geweld heeft voorgedaan. ''Terwijl uit een peiling van PEW Research Center blijkt dat het aantal antisemitische uitingen in Oekraïne het kleinst is van alle landen in Midden- en Oost-Europa''.

In Odesa werd afgelopen woensdag een Mars voor Oekraïne gehouden, georganiseerd door een aantal nationalistische beweging. In een toespraak zei Tetjana Sojkina, voorzitter van de plaatselijke afdeling van de Rechtse Sektor, dat de stad ''van de Oekraïners is, niet van de Joden''. De politie is inmiddels een onderzoek naar haar beweringen begonnen. In Lviv heeft zich iets soortgelijks voorgedaan.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten ''dat geen enkele Oekraïner of buitenlander gediscrimineerd of vervolgd wordt wegens diens geloofsovertuiging, afkomst of cultuur''. Ook president Petro Porosjenko - zelf van joodse afkomst - heeft de antisemitische uitlatingen in Lviv en Odesa veroordeeld.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: