donderdag 1 maart 2018

Gazprom en Naftogaz moeten over en weer miljardenboetes betalen

De arbitragecommissie van de Kamer van Koophandel in Stockholm wil dat Gazprom 3,8 miljard euro betaalt aan het Oekraïense staatsenergiebedrijf Naftogaz, omdat het Russische bedrijf zijn verplichtingingen bij het aardgastransport door Oekraïne naar Europa niet is nagekomen. Omdat omgekeerd Naftogaz door de arbitragecommissie is verplicht om achterstallige betalingen aan Gazprom te voldoen, is de netto schuld van Gazprom aan Naftogaz nu 2,1 miljard euro.

Zolang Gazprom niet heeft betaald, is een rente verschuldigd van 431.550 euro per dag. Dat komt op jaarbasis neer op 4,14 procent. Ook Naftogaz moet rente betalen, maar dan gaat het om 10,95 procent op jaarbasis. Gazprom is contractueel verplicht om jaarlijks tenminste 110 miljard kubieke meter aardgas via het Oekraïense netwerk te transporteren, al is in het uit 2009 daterende contract geen boetebeding opgenomen als Gazprom minder gas aanbiedt.

Naftogaz had ook geëist dat het in 2009 afgesproken tarief voor het gastransport zou worden verhoogd, maar daar is de arbitragecommissie niet in mee gegaan.


Bron: Interfax

Geen opmerkingen: