vrijdag 23 maart 2018

Wie staat er eigenlijk achter Nadia Savtsjenko?

Nadia Savtsjenko direct nadat ze uit Rusland kwam.
Het in opspraak geraakte parlementslid Nadia Savtsjenko wordt gesteund door mensen die dat liever niet aan de grote klok hangen. Het zijn zelfs mede-parlementariërs en politiek analisten die de voormalige oorlogsvrijwilligster er van verdenken dat zij voor de Russische staatsveiligheidsdienst FSB werkt en dat zij een beschermeling is van Vladimir Poetin's vertrouweling in Oekraïne, Viktor Medvedtsjoek.

Als altijd als het spannend wordt rond Nadia Savtsjenko was ook gisteren haar zus Vira in de buurt. Terwijl Nadia naar het gebouw van de staatsveiligheidsdienst SBOe werd gebracht, was Vira voortdurend aan het bellen, om vervolgens informatie aan haar zus door te geven.

Andere parlementsleden hebben al een tijdje in de gaten dat Savtsjenko hulp krijgt van professinals. Al haar toespraken in het parlement zijn altijd toegespitst op wat tegenstanders van de regering er van vinden. Nadat Savtsjenko er van was beschuldigd dat zij een bloedbad had willen aanrichten in het parlementsgebouw kwam ze met een twaalf seconden durende video met als titel 'Boem!' waarin ze midden in een lege vergaderzaal staat en roept: "Wat nou? Heb je in je broek gescheten?"

Er wordt over Savtsjenko ook gezegd dat zij al snel na haar vrijlating uit een Russische gevangenis een vaardig spreker bleek te zijn en dat zij veel geld kreeg voor haar politieke activiteiten. ''Het is duidelijk dat er hard aan gewerkt is om haar tot een serieuze politieke kracht te maken. Ik heb in het parlementsgebouw meerdere keren met haar gesproken en ik weet dus hoe ze zich doorgaans uit. Dan kan ze niet goed uit haar woorden komen, er valt soms geen touw aan vast te knopen. Ze is vaak verward'', zegt het parlementslid Viktoria Sjoemar.

Dat wordt beaamd door parlementslid Serhi Roedik. ''Ik herinner me haar eerste toespraken nadat ze uit Rusland kwam. Ze veranderde vervolgens in korte tijd. Dat lukt alleen met professionele hulp.'' Voorzitter Serhi Pasjinski van de parlementscommissie voor nationale veiligheid en defensie meent dat het de Russische geheime dienst is geweest die haar heeft ingelijfd. ''Het zit 'm in de details. Zodra ze vrij was, reisde ze door West-Europa en ging ze naar de Verenigde Staten, met maar één boodschap: stuur geen wapens naar Oekraïne.''

Andere parlementsleden menen dat het niet de FSB is geweest, maar Medvedtsjoek. Deze persoonlijke vriend van Poetin zou haar van het benodigde geld hebben voorzien voor het voeren van een politieke campagne. ''Er zijn mensen geweest die een beroep op haar hebben gedaan 'om Oekraïne te redden', ook al zou ze daarvoor ver moeten gaan. En als het om het geld gaat, dan is het een publiek geheim dat dit van Medvedtsjoek komt'', zegt Zorjan Sjkirjak, adviseur van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Journalisten menen dat dit geld is gebruikt voor het huren van een kantoorruimte in het centrum van Kyiv voor minstens 2.500 euro per maand. In een naastgelegen gebouw is het kantoor van Micheil Saakasjvili gevestigd, van dezelfde verhuurder. Parlementsleden zien dat anders. Savtsjenko zou geholpen worden door Jevhen Moerajev, de eigenaar van tv-zender NewsOne. Moerajev bevestigt dat hij haar denkbeelden deelt en dat hij nu de advocaten betaalt die Savtsjenko bij staan nu ze wordt verdacht van het voorbereiden van een staatsgreep.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: