zaterdag 17 maart 2018

Oekraïne wil Russen morgen niet laten stemmen

Oekraïne staat niet toe dat er morgen in de Russische ambassade in Kyiv en de consulaten in Charkiv, Odesa en Lviv wordt gestemd voor de presidentsverkiezingen, uit protest omdat Rusland die verkiezingen ook houdt op de door dit land geannexeerde Krim. Volgens het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken is dat laatste in strijd met de internationale regels.

De politie en de Nationale Garde hebben opdracht om het stemmen in de ambassade en de drie consulaten tegen te houden door de toegang tot deze gebouwen te blokkeren, maar zij hebben ook de opdracht om provocaties van radicale groeperingen te verhinderen. Svoboda, Rechtse Sektor en het Nationaal Korps (Azov) hebben aangekondigd dat zij Russische kiezers het stemmen onmogelijk willen maken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken roept de in Oekraïne wonende Russen op om zelf ook geen problemen uit te lokken.

Als reactie op de Oekraïense weigering om stemmen voor de presidentsverkiezingen toe te staan, heeft Rusland zich tot zowel de Verenigde Naties als de OVSE gewend. Het Russische ministerie noemt de weigering ''uitzonderlijk'' en ''onwaardig'. Oekraïne heeft zelf de OVSE gevraagd om het openen van stembureaus op de door Rusland geannexeerde Krim te veroordelen en de uitslag van het stemmen daar ongeldig te verklaren.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: