zaterdag 31 maart 2018

Porosjenko: 'Nord Stream 2 is politiek drukmiddel'

President Petro Porosjenko heeft vandaag flink uitgehaald naar de voorstanders van de aardgasleiding Nord Stream 2 van Rusland via de Baltische Zee naar Duitsland. In een interview met de Duitse mediagroep Funke noemt Porosjenko de Nord Stream 2 ''een politiek drukmiddel'' van het Russische staatsbedrijf Gazprom. De bedrijven die meewerken aan dit project helpen Rusland bij het voeren van z'n hybride oorlog.

De nieuwe pijpleiding vormt volgens de president ''een serieus gevaar'' voor Oekraïne, dat nu jaarlijks zo'n 1,6 miljard euro ontvangt voor het gastransport van Rusland naar Europa. Vallen die inkomsten weg door de 'bypass' van Nord Stream 2, dan zal dat niet alleen de Oekraïense economie verzwakken maar ook de positie tegenover Rusland.

Gazprom krijgt een meerderheidsaandeel van 51 procent in de Nord Stream 2. Andere deelnemers in dit project zijn de Duitse bedrijven Wintershall en E.ON. De Nederlandse Gasunie en het Franse GDF Suez hebben elk een aandeel van 9 procent. Tegenstanders van de nieuwe, 1.200 kilometer lange gasleiding menen dat Rusland met de Nord Stream 2 nog meer greep op de Europese energievoorziening krijgt dan nu al het geval is. De Nord Stream 1 en 2 brengen straks jaarlijks 55 miljard kubieke meter aardgas naar Europa. Het Russische aardgas is goedkoper dan dat uit Noorwegen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: