donderdag 29 maart 2018

Te koop via 'Marktplaats': 200 militaire voertuigen

Bij toeval is in de provincie Zjitormir een opslag 200 militaire voertuigen ontdekt die op een website à la Marktplaats te koop werden aangeboden. De politie was op zoek naar een lek in een olieleiding in de stad Novohrad-Volinski. De herkomst van de voertuigen is nog onduidelijk. Ze zouden de afgelopen tien jaar niet bij het Oekraïense leger in gebruik zijn geweest.

Het gaat om amfibievoertuigen, pantserwagens, trucks en trailers. Alle voertuigen zijn in beslag genomen. Novohrad-Volkinski is de thuisbasis vn meerdere legereenheden van het Operationele Commanddo Noord. Adviseur Joeri Birjoekov van president Petro Porosjenko zei in een reactie op de vondst dat het wellicht gaat om voertuigen die het leger 'over' had en die daarom aan particulieren zijn verkocht. Hij noemt de berichtgeving over de te koop aangeboden voertuigen ''nepnieuws'' en de verspreiders ervan ''leugenaars die er plezier in hebben om ons leger kapot te schrijven'' en die ''erger zijn dan onze vijand''.

Onderzoek van Radio Free Europe/Radio Liberty wijst uit dat er op de website OLX heel veel militaire spullen en voertuigen te koop worden aangeboden aan particulieren. De ontdekking van de 200 militaire voertuigen en de inhoud van OLX hebben het leger wel in verlegenheid gebracht. Van de defensie-industrie is immers bekend dat hier sprake is van grootschalige corruptie.

Legerwoordvoerder Andri Lisenko meent dat er geen sprake van is dat militaire voertuigen zomaar te koop zijn, zoals de politie in Zjitomir meent. Ze zijn ''gedemilitariseerd'', aldus Lisenko. ''Je kunt er niet mee vechten.'' Ze zouden in 2008 al in de verkoop zijn gegaan.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: