vrijdag 30 maart 2018

'Aanzienlijk deel elektriciteitsnet in handen van Russische oligarchen'

De regering moet volgens Anders Åslund snel een eind maken aan de greep die Russische oligarchen hebben op het groot deel van het Oekraïense elektriciteitsnet. De nationale veiligheid is in het geding, meent de econoom van Atlantic Council die gespecialiseerd is in Oost-Europa in het algemeen en Rusland en Oekraïne in het bijzonder. ''Van de 24 elektriciteitsleveranciers behoren er 11 tot een Russische holding die wordt aangevoerd door de Russische nationalist Aleksandr Babakov, die in alle belangrijke landen sancties opgelegd heeft gekregen vanwege rol als ondervoorzitter van de Doema bij de bezetting en annexatie van de Krim'', schrijft Åslund. Babakov komt ook voor in de Panama Papers.

''De Oekraïense regering zou zijn bezittingen in beslag moeten nemen vanwege de nationale veiligheid. We maken ons zorgen over Russische cyberaanvallen op het Oekraïense elektriciteitsnet, terwijl bijna de helft van de bedrijven in handen is van de vijand'', meent Åslund. Hij wijst er ook nog op dat een andere belangrijke eigenaar van elektriciteitsbedrijven Konstantin Grigroishin is. Hij heeft zijn Russische nationaliteit verruild voor de Oekraïense.

Het parlement heeft in juni vorig jaar weliswaar een wet aangenomen die het eigendom en de bescherming van de elektriciteitslevering regelt, maar dat de meeste voorschriften daarvan nog altijd worden genegeerd.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: