dinsdag 20 maart 2018

President Porosjenko lijkt uit de gratie bij kiezers

President Petro Porosjenko.
President Petro Porosjenko moet in een nieuwe opiniepeiling van KIIS genoegen nemen met een derde plaats, ruim achter de eerste twee. Als er nu presidentsverkiezingen zouden zijn, in plaats van eind maart volgend jaar, dan zou Joelia Timosjenko royaal winnen. De leider van de Moederlandpartij krijgt 24,6 procent van de kiezers achter zich.

Tweede is Oleh Liasjko van de Radicale Partij met 15,5 procent, terwijl Anatoli Hritsjenko, een voormalige minister van Defensie, met 12,5 procent de derde plek bezet. Porosjenko volgt met 9,8 procent, en dat is maar net iets beter dan Joeri Bojko van het Oppositieblok die op 9,7 uit komt.

Vadim Rabinovitsj van de partij Voor het Leven komt in deze peiling uit op 9,5 procent. Daarna volgen Andri Sadovi van Zelfhulp (4,9 procent), premier Volodimir Hrojsman (3,9 procent) en Oleh Tiahnibok van de nationalistische partij Svoboda.

Ook met het Blok-Porosjenko gaat het volgens deze peiling niet goed. Als er nu parlementsverkiezingen waren, dan zou de partij van de president (nu 135 zetels) maar 6,6 procent van de stemmen krijgen. De Moederlandpartij van Timosjenko (20 zetels ) zou 22 procent krijgen, de Radicale Partij (21 zetels) 13,5 procent en het pro-Russische Oppositieblok (43 zetels) 12,4 procent.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: