woensdag 28 maart 2018

Stapt Oekraïne op een dag af van cyrillisch schrift?

Het zal er voorlopig niet van komen, maar als het aan minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken ligt dan komt er wel een discussie op gang over het afschaffen van het cyrillische schrift of het invoeren van het latijnse alfabet naast het voor Oekraïne zo vertrouwde cyrillische schrift. De Poolse historicus Ziemowit Szczerek kaartte dit onlangs aan bij Klimkin en die zegt daar wel voor te voelen. Immers, in het buitenland hebben ze doorgaans moeite met het cyrillische schrift.

De parlementscommissie voor wetenschappen en onderwijs vindt het nog te vroeg om er over te discussiëren. ''We hebben momenteel wel andere dingen aan ons hoofd'', reageert plaatsvervangend commissievoorzitter Oleksandr Spivakovski. Hij wijst er op dat de afschaffing van het cyrillisch gepaard gaat met het herschrijven van alle boeken, handleidingen, alle onderwijsmaterialen en computersoftware. Het valt moeilijk in te schatten hoeveel moeite we daar voor moeten doen en hoeveel geld er mee gemoeid is.''

Een combinatie van zowel het cyrillische als het latijnse schrift ziet Spivakovksi nog wel zitten. Dan gaat het vooral om het omzetten van Oekraïense namen en benamingen naar het latijnse schrift. Zoals in Servië, waar ze een eigen versie hebben van het latijnse alfabet naast het cyrillisch. Kazachstan kondigde vorig jaar aan dat dit voormalige Sovjetland stapsgewijs overstapt op het latijnse schrift.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: