woensdag 14 maart 2018

OM: 'Nadia Savtsjenko bevindt zich nu in Spanje'

Nadia Savtsjenko.
Een nationale held of niet, Nadia Savtsjenko dreigt haar parlementaire onschendbaarheid kwijt te raken als ze zich niet morgen om elf uur meldt bij de staatsveiligheidsdienst SBOe. Eigenlijk had Savtsjenko gisteren daar al moeten zijn, maar toen liet zij weten dat zij tot en met vrijdag in Straatsburg is om daar met Europese parlementariërs te praten over het vrij krijgen van Oekraïense soldaten in Russische gevangenschap.

Volgens procureur-generaal Joeri Loetsenko zou Savtsjenko zich nu in Spanje bevinden. ''Als ze morgen niet komt opdagen, dan heb ik voldoende in handen om het parlement te vragen haar onschendbaarheid op te heffen, zodat ze gearresteerd kan worden.''

Savtsjenko wordt in verband gebracht met Volidimir Roeban, hoofd van een organisatie die probeert Oekraïense krijgsgevangenen vrij te krijgen. Roeban werd vorige week opgepakt toen hij een flink wapenarsenaal vanuit door de separatisten bezet gebied naar Oekraïne wilde brengen. Justitie meent dat hij met een aantal medeplichtigen van plan was om een serie aanslagen te plegen, onder meer op president Petro Porosjenko.

Roeban werkt nauw samen met de oligarch Viktor Medvedtsjoek, een persoonlijke vriend van de Russische president Vladimir Poetin. Volgens procureur-generaal Loetsenko linkt de SBOe Nadia Savtsjenko aan Roeban. Beiden reisden iets meer dan een jaar geleden op eigen houtje naar de door de separatisten bezette stad Donetsk om daar te praten over het vrijlaten van krijgsgevangenen.

Bronnen: Unian, Wikipedia (foto)

Geen opmerkingen: