woensdag 14 maart 2018

Geen Oekraïense sporters meer naar Rusland

Oekraïense sporters mogen niet meer deelnemen aan wedstrijden en toernooien in Rusland. Dat heeft het ministerie van Jeugd en Sport vandaag bepaald. Minister Ihor Zhdanov zegt dat hij tot deze maatregel is gekomen omdat hij vindt dat een land dat de internationale regels schendt niet meer in aanmerking hoort te komen voor de organisatie van grote sportevenementen, maar ook omdat Oekraïense sporters risico lopen als ze naar het buurland reizen.

Zhdanov doet meteen ook maar een oproep aan de internationale sportbonden om geen belangrijke wedstrijden en toernooien meer aan Ruland toe te zijn ''omdat daar sprake is van het systematisch negeren van de voorschriften''. Hij verwijst daarmee naar het grote Russische dopingschandaal na de Olympische Winterspelen in Sotsji.

Mochten er toch Oekraïense sporters afreizen naar Rusland, dan staat daar officieel geen sanctie op. Menige sporter is echter wel afhankelijk van de overheid voor zijn of haar inkomen en trainingsfaciliteiten. Oekraïne doet deze zomer niet mee aan het WK voetbal, maar er zijn wel Oekraïense voetballers actief bij Russische clubs.

De eerste keer dat Oekraïense sporters zouden afreizen naar Rusland is voor de wereldcup biatlon van komende week in de Russische plaats Tjoemen. Dat gaat nu dus niet meer gebeuren. Ook de teams van de Verenigde Staten en Tsjechië doen niet mee, met een verwijzing naar het grote dopingschandaal.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: