donderdag 22 maart 2018

Arrestatie 'couppleger' Savtsjenko is nu dichtbij

De commissie die de interne zaken van het parlement regelt vindt dat de onschendbaarheid van het in opspraak geraakte parlementslid Nadia Savtsjenko moet worden opgeheven en dat ze daarna gearresteerd kan worden. Savtsjenko verdedigde zichzelf vanmorgen door de beschuldiging dat ze een bloedige aanslag op het parlement wilde plegen als ''absurd'' te kwalificeren.

Het ging haar dan met name om de aanname dat de koepel van het gebouw vernield zou moeten worden met granaten. ''Dat kan helemaal niet. Die koepel heeft een metalen constructie. Hooguit valt er glas naar beneden. Om het parlementsgebouw of dat van het kabinet te vernielen is een heleboel springstof nodig, niet een paar granaten.'' Savtsjenko heeft overigens vorige week in een tv-uitzending al toegegeven dat zij het ''niet erg'' zou vinden als de regering-Porosjenko ten val zou worden gebracht.

Ook procureur-generaal Joeri Loetsenko deed vanmorgen opnieuw uitspraken over de vermeende staatsgreep. Zo zei hij dat de vorige week opgepakte Volodimir Roeban en Savtsjenko afgelopen zomer op zoek waren naar medestanders. Savtsjenko zou zelf leden van een speciale legereenheid in Charkiv hebben benaderd om mee te doen. In het bijzonder de officieren Berezen, Zachartsjenkov, Lesj en Kot zouden zijn gevraagd om aanslagen te plegen op regeringsleden en belangrijke overheidsgebouwen, aldus Loetsenko.

Verwacht wordt dat het parlement in een plenaire zitting nog vandaag besluit over het opheffen van Savtjenko's onschenbaarheid en haar arrestatie.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: