vrijdag 30 maart 2018

Loetsenko wil zijn hoogste corruptiebestrijder kwijt

Procureur-generaal Joeri Loetsenko wil af van zijn plaatsvervanger Nazar Cholodnitski, tevens de baas van de aanklagers die zich speciaal bezig houden met corruptiebestrijding (de SAP). Cholodnitski zou het strafrechtelijk onderzoek naar de van grootschalige corruptie verdachte burgemeester Hennadi Troechanov van de stad Odesa hebben tegengewerkt.

De kwestie speelt al enkele dagen. Loetsenko had Cholodnitski opdracht gegeven om zich vanmorgen om tien uur bij hem te melden, maar hij kwam niet opdagen. Daarmee is voor de procureur-generaal de maat vol.

Het was Artem Sitnik, de directeur van het Nationaal Anticorruptiebureau, die als eerste aan de bel trok. ''Cholodnitski's gedragingen hadden een negatieve invloed op onze onderzoekingen en de kansen op een geslaagde rechtsvervolging in een aantal zaken. Des te dieper we gingen graven, zoveel te meer rode vlaggen kwamen we tegen.''

De samenwerking tussen het Openbaar Ministerie en het Nationaal Anticorruptiebureau is opvallend. Nog maar een paar maanden geleden zaten ze geregeld in elkaars vaarwater en procureur-generaal Loetsenko was zelfs uit op het vertrek van Artem Sitnik.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: