dinsdag 27 maart 2018

In Polen werkende Oekraïners maken veel geld over

Tussen de 3 en 4 procent van het nationale inkomen van alle Oekraïners samen komt uit Polen. In het buurland zijn ruim een miljoen Oekraïners werkzaam of ze studeren er. De Oekraïense arbeiders sturen hun loon naar huis. In 2016 ging het om 1,9 miljard euro en vorig jaar zelfs om ruim 2,8 miljard euro.

De Poolse onderminister Bartosz Cichocki van Buitenlandse Zaken zegt dat de Oekraïners van harte welkom zijn, maar hij vindt wel dat zowel zijn eigen regering als die van Oekraïne wat moeten doen om de rechtspositie van deze arbeidsmigranten te verbeteren. ''Ze hebben recht op een Pools pensioen en ze moeten gebruik kunnen maken van onze gezondheidszorg.''

De meeste Oekraïners doen laaggeschoold werk. In de landbouw werkt 34 procent van hen, 32 procent in de bouw, 8 procent in de huishouding, 7 procent in restaurants en 5 procent in hotels. Nog eens 4 procent werkt in de zorg voor ouderen en gehandicapten en een kleine 3 procent is actief in de dienstensector. Hooggeschoold werk is slechts weggelegd voor 4 procent van de Oekraïners die een baan hebben gevonden in Polen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: