maandag 26 maart 2018

Kans op onrust in Transkarpatië op Hongaarse verkiezingsdag

Gouverneur Hennadi Moskal. Foto: Wikipedia.
Gouverneur Hennadi Moskal van Transkarpatië houdt rekening met ongeregeldheden vanwege de parlementsverkiezingen in buurland Hongarije op zondag 8 april. In de grensprovincie wonen zo'n 150.000 ethnische Hongaren. Tussen beide landen botert het al een tijdje niet omdat Hongarije zich verzet tegen de Oekraïense regel dat het onderwijs ook op de scholen van de etnische Hongaren voortaan in de Oekraïense taal is.

Moskal wil alle vier bergpassen sluiten die toegang geven tot zijn provincie. Die maatregel werd ook al getroffen op de Dag van de Oekraïense Karpaten toen eveneens ongeregeldheden werden verwacht. De politie arresteerde 32 mannen die waren voorzien van bivakmutsen, steekwapens, knuppels en traangas. ''Ze hadden allemaal 46 euro op zak. Het ging om mensen uit Cherson, Mikolajiv, Odesa en Kyiv die waren ingehuurd door een Russische speciale eenheid'', aldus Moskal.

President Petro Porosjenko besteedde vandaag in een tv-toespraak vanwege de Dag van de Nationale Garde ook aandacht aan de vermeende Russische provocaties, niet alleen in Transkarpatië maar ook elders in het land. ''We hebben hier te maken met een vijfde colonne, Oekraïners die door Rusland worden geronseld om geweld uit te lokken.''

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: