maandag 19 maart 2018

Oekraïners in Nederland zijn onder de indruk van film 'Cyborgs' over strijd om luchthaven Donetsk

Maar liefst 242 dagen hielden ze stand, de soldaten die later bekend zouden worden als de Cyborgs, 'vechtmachines' die de luchthaven Sergej Prokovjev vlakbij de stad Donetsk tot het uiterste verdedigden tegen de elitetroepen van de separatisten die door Rusland voorzien waren van de modernste wapens. Op 27 januari 2015 moesten de Cyborgs de inmiddels totaal vernielde luchthaven opgeven.

De Krimtataarse regisseur Ahtem Seitablajev maakte er een film over, op basis van het script van Natalia Vorozbit. De opnamen werden voor een groot deel opgenomen in de provincie Kyiv, terwijl de tankslag op de start- en landingsbaan van de luchthaven van Tsjernihiv werd opgenomen. De 112 minuten durende speelfilm heeft 1,3 miljoen euro gekost, voor de helft gesubsidieerd door de Oekraïense overheid.

In Oekraïne is 'Kiborhi' in de afgelopen drie maanden een kassucces gebleken. Afgelopen vrijdag was de film eenmalig in Nederland te zien op initiatief van de Oekraïense ambassade in de bioscoop Pathé Buitenhof in Den Haag. Het publiek bestond voor een belangrijk deel uit in Nederland wonende Oekraïners. De zelf aanwezige regisseur Seitblajev gaf echter de wens te kennen dat ook alle Nederlanders zijn film te zien krijgen. Zodat ook zij zich een beeld kunnen vormen van wat inmiddels wel wordt aangeduid als een 'vergeten' oorlog in Oost-Oekraïne die inmiddels wel meer dan 10.000 doden en een veelvoud aan gewonden heeft geëist.

"Ik heb de scenarioschrijfster gevraagd om zoveel mogelijk mensen te spreken die bij de strijd om de luchthaven van Donetsk betrokken waren. Om duidelijk te krijgen wat hun persoonlijke motivatie was om daar te zijn. Ze is daarvoor vier maanden door het oorlogsgebied gereisd om mensen te spreken'', vertelt Seitblajev. Hij benadrukt dat het geen propagandafilm is geworden, maar dat het hem om die motivatie te doen was. ''Al die mannen uit verschillende milieus, jong en oud, hebben maar één doel: zij willen dat hun kinderen in een vrij land leven.''

'Cyborgs' is een indrukwekkende film met inderdaad veel aandacht voor de persoonlijke motivatie van de volhardende soldaten, met veel close ups om te benadrukken dat het regisseur Seitblajev daar inderdaad vooral om te doen is.

Geen opmerkingen: