donderdag 1 maart 2018

Porosjenko's persconferentie: vooral ontkenningen

President Petro Porosjenko werd opvallend nerveus toen hij tijdens één van zijn zeldzame persconferenties gisteren de vraag kreeg voorgelegd hoe het voelt om rijk te zijn in een arm land. ''Ik wil hier geen discussie over mijzelf, maar geloof me, mijn leven is niet gemakkelijk'', zei de president die als chocoladefabrikant (van Roshen) fortuin heeft gemaakt en wiens vermogen nu op 820 miljoen euro wordt geschat. ''Dat is aanzienlijk minder dan toen ik president werd.''

Porosjenko werd ook geraakt door de vraag wat hij van plan is te doen als hij de volgende presidentsverkiezingen verliest. ''Ik blijf in Oekraïne wonen, want ik geef om dit land. En ik zal er alles aan doen om daarna opnieuw president te worden.'' Hij liet overigens in het midden of hij in maart volgend jaar meedoet aan de verkiezingen.

Porosjenko ging wel in op vragen over zijn politieke opponenten Julia Timosjenko en Micheil Saakasjvili. Hij haalde daarbij aan dat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken onlangs met graagte een foto publiceerde van Timosjenko in gesprek met de Russische ambassadeur in Duitsland tijdens de veiligheidsconferentie in München. ''Ik wil er op wijzen dat diplomatieke successen niet worden behaald in de wandelgangen van zulke conferenties maar bij echte onderhandelingen'', was zijn zure commentaar. Wat Saakasjvili betreft is het volgens Porosjenk 'eigen schuld, dikke bult'.

Over de Amerikaanse toezegging om Javelin antitankraketten te leveren, zei de president dat die in de komende weken worden verwacht. Een vredeskorps van de Verenigde Naties in de Donbas noemde hij ''nog de enige mogelijkheid om het bloedvergieten te stoppen en de bezette gebieden terug te krijgen''.

Porosjenko ontkende dat hij samenwerkt met de oligarchen, waarvan hij er overigens zelf een is. Hij zou geen zaken doen met de uit Oekraïne verbannen Dmitro Firtash die in Oostenrijk verblijft en in de Verenigde Staten verdacht wordt van grootschalige corruptie. Ook zou Porosjenko nog altijd banden hebben met Igor Kolomojski die als frauduleuze mede-eigenaar van de door de staat overgenomen PrivatBank de Oekraïense belastingbetalers al bijna 5 miljard euro heeft gekost. Met Rinat Achmetov, de rijkste Oekraïner, zou hij flink hebben verdiend aan gerommel met de prijzen van steenkool. Porosjenko omschreef het als ''allemaal laster''.

Over de oligarch Viktor Medvedtsjoek was Porosjenko evenwel buitengewoon positief. Hij noemde de huisvriend van de Russische president Vladimir Poetin ''de succesrijkste onderhandelaar, omdat Poetin hoogstpersoonlijk besluiten neemt over de vrijlating van gevangenen''. Porosjenko kondigde meteen aan dat Rusland nog deze week twee Oekraïense gevangenen vrijlaat.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: