dinsdag 27 maart 2018

De Andere Krant: pro-Russisch, anti-Oekraïens

Voorpagina De Andere Krant.
De aantijgingen in De Andere Krant, een pro-Russische krant die momenteel in Nederland wordt verspreid, liegen er niet om. Nederlandse politici steunen Islamitische Staat, Nederlandse opiniemakers sturen aan op een oorlog met Rusland en premier Rutte is niet geïnteresseerd in de waarheid over MH17. Hij rekt alleen maar tijd om de verhoudingen met Oekraïne, en vooral Rusland, niet verder op scherp te zetten.

Theorieën, deels Russisch, die doorgaans alleen op blogs en onbekende websites zijn te lezen hebben hier hun weg naar het papier gevonden. Sander Compagner van stichting KnowledgeMatters claimt de initiatiefnemer te zijn. Het gaat voorlopig om een eenmalige uitgave, vertelt hij. In de toekomst hoopt Compagner meer edities van De Andere Krant te kunnen maken, over andere thema’s dan Rusland.

Over de MH17-ramp wordt in een interview met twee amateur-onderzoekers door een van de twee wel met de beschuldigende vinger naar Rusland gewezen. Toch staat boven het artikel: ‘Wie heeft MH17 neergehaald? Sowieso is Oekraïne schuldig’. Niet omdat Oekraïne het toestel zou hebben neergeschoten – al wordt die mogelijkheid, die door het internationale Joint Investigation Team is uitgesloten, door de andere onderzoeker wel opengelaten – maar omdat het land het luchtruim openhield.

Het volledige artikel van de NRC over De Andere Krant is hier te lezen.

Bron: NRC

Geen opmerkingen: