maandag 19 maart 2018

Video: autoriteiten maken het anti-Porosjenko betogers moeilijk

Hooguit 2.000 betogers deden gisteren in Kyiv mee aan het anti-regeringsprotest waartoe Micheil Saakasjvili had opgeroepen. Hijzelf was er natuurlijk niet bij, want hij mag drie jaar het land niet in. Toch hield Saakasjvili een toespraak via een videoverbinding. Elders in het land waren ook betogingen, met vaak maar enkele tientallen deelnemers die het aftreden van president Petro Porosjenko eisten.

Nog wel het meest opvallend was het weghalen van de constructies met bouwmateriaal op het Onafhankelijkheidsplein. Ook bij eerdere anti-regeringsbetogingen stonden die er, maar ditmaal hingen er vlaggen aan en uitingen als 'De Krim is van ons' omdat het vier jaar geleden is dat het schiereiland door Rusland werd geannexeerd. De constructies waren volgens de betogers echter vooral bedoeld om hun bijeenkomsten te dwarsbomen, zodat ze uit moesten wijken naar andere pleinen dan het symbolische Majdan.

Vandaar dat ditmaal besloten werd om ze met vereende krachten te verwijderen. Micheil Saakasjvili vond het prachtig. ''Ik zie dat jullie de Majdan hebben terugveroverd nadat die van jullie was gestolen op de manier zoals Poetin de Krim in pikte. We zullen de Krim óók terug krijgen!''

In de aanloop naar de betoging hield de politie zaterdagavond laat een vrachtwagen tegen die een podium en geluidsapparatuur kwam brengen. Er zou geen toestemming voor zijn, ook al zeiden de organisatoren van het protest dat ze de gemeente wel degelijk hadden geïnformeerd over hun bedoelingen. Na urenlang wachten werd de vrachtwagen met alles erin in beslag genomen door de politie.

Ook op een andere manier probeerde de politie het de betogers moeilijk te maken. Twintig auto's met betogers wilden naar de woning van Porosjenko in de rijkenwijk Kozin rijden. Ze werden onderweg tegen gehouden door enkele tientallen politiewagens. De politie gaf later als verklaring dat één van de automobilisten een verkeersovertreding had begaan. Desondanks wisten er betogers bij het huis van de president te komen. Daar werden ze aangevallen door zogenoemde titoesjki, een ingehuurde knokploeg.

Het zijn allemaal activiteiten die sterk doen denken aan de tijd van de vier jaar geleden afgezette president Viktor Janoekovitsj, die ook zo gebruik maakte van de politie om het tegenstanders moeilijk te maken en die op grote schaal van die titoesjki inhuurde.

Bronnen: Kyiv Post, YouTube

Geen opmerkingen: