woensdag 28 maart 2018

Gazprom houdt de poot stijf tegenover Naftogaz

Gazprom wil geen aardgas meer leveren aan Oekraïne. Ook weigert het Russische energiebedrijf de 2,1 miljard euro te betalen die het verschuldigd is aan Naftogaz op basis van de recente uitspraak van de arbitragecommissie van de Kamer van Koophandel in Stockholm. De arbitragecommissie meent dat Gazprom jarenlang te hoge tarieven heeft gehanteerd voor de levering van aardgas aan Naftogaz. De directie van Gazprom vecht dit oordeel aan - de commissie zou partijdig zijn geweest, in het voordeel van Naftogaz.

Volgens woordvoerster Olena Osmolovska van Naftogaz heeft de directie van Gazprom afgelopen week voorgesteld om het nog lopende contract voor de levering van aardgas aan Oekraïne aan te passen of zelfs te beëindigen. ''Wij achten dit in strijd met wat de arbitragecommissie heeft bepaald. De voorstellen zijn voor ons onacceptabel.''

Gazprom en Naftogaz zijn nog niet uitgepraat, want volgende maand wordt onderhandeld over de betalingsvoorwaarden voor het gastransport door Oekraïne naar Europa na 2019. Het huidige contract loopt tot en met volgend jaar.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: