zondag 9 maart 2014

Oettinger: Gazprom sluit gastoevoer niet af

Eurocommissaris Günter Oettinger van Energie verwacht niet dat Rusland de gastoevoer naar Europa afsnijdt vanwege Oekraïne. Dat zegt hij in een interview dat gisteren verscheen in het Duitse weekblad Wirtschaftswoche. ''Dat is niet in het belang van Rusland'', aldus Oettinger. Gazprom gaf vrijdag een voorzet dat het zou stoppen met de gaslevering aan Oekraïne vanwege een forse betalingsachterstand.

Via Oekraïne gaat het meeste gas van Rusland naar Europa dat voor een kwart afhankelijk is van het Russische aardgas. ''Gazprom heeft er belang bij dat er dagelijks geld binnen komt'', aldus Oettinger die constateert dat een stop op de toevoer er op neer komt dat uiteindelijk 14 procent minder beschikbaar is voor de gasconsumptie in Europa.

Begin 2009 sloot Gazprom de gasleverantie aan Oekraïne af, ook al vanwege een betalingsachterstand. Dat was tijdens een koude winter. Nu staat het er beter voor door een milde winter die er voor zorgde dat ondergrondse reserves niet of nauwelijks zijn aangesproken. De EU-landen moeten er bovendien voor zorgen dat ze altijd een reserve van 30 dagen achter de hand houden.

Bron: New York Times

Geen opmerkingen: