zondag 9 maart 2014

'Aanval vliegtuig is als een oorlogsverklaring'

Directeur Dmitro Timtsjoek van het Centrum voor Militair en Politiek Onderzoek op de Krim meent dat Rusland met het beschieten van een patrouillevliegtuig van de Oekraïense grensbewaking boven Oekraïens grondgebied zaterdag een echte oorlogsverklaring heeft afgegeven.

Rusland is volgens Timtsjoek vast van plan het Oekraïense leger van het schiereiland weg te hebben voor komende zondag, de dag waarop het referendum wordt gehouden over de vraag of de Krim zich bij Rusland moet voegen. Hij voorziet meer provocaties. Een groep valschermjagers viel zaterdag een legerbasis bij Sevastopol binnen. Zij zouden de basis later weer verlaten, naar verluid in Oekraïense legeruniformen. Bovendien komen er steeds meer Russische soldaten naar het schiereiland, mogelijk met de bedoeling om het vasteland op te gaan, aldus Timtsjoek.

Hij constateert ook positieve ontwikkelingen. De Amerikaanse generaal Martin Dempsey heeft een stevige steunverklaring afgegeven voor het geval het conflict verergert. Het Oekraïense leger op het vasteland heeft de kazernes verlaten. Er zijn berichten dat ze naar de grenzen in het oosten en zuiden vertrekken. Tenslotte zijn ook inwoners van de Krim begonnen met betogingen om de Russische militairen duidelijk te maken dat ze weg moeten gaan. "Het geeft ons wat meer vertrouwen in de toekomst'', aldus Timtsjoek.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: