zaterdag 1 februari 2014

Peiling: Janoekovitsj nog altijd het populairst

Zittend president Viktor Janoekovitsj zou, ondanks alle problemen in het land, de meeste stemmen krijgen als er nu presidentsverkiezingen zouden zijn. Partijleider Vitali Klitsjko van Oedar volgt hem echter op de voet met 19,1 procent, terwijl het onafhankelijke parlementslid Petro Porosjenko zou kunnen rekenen op 10,5 procent. Dat blijkt uit een recente opiniepeiling van het onderzoeksbureau SOCIS.

Fractievoorzitter Arseni Jatsenjoek van de Moederland komt ruim achter dit drietal met 6,3 procent, terwijl de communist Petro Simonenko 4,5 pocent krijgt toebedeeld en partijleider Oleh Tiahnibok van Svoboda 3,6 procent.

Zou oud-premier Joelia Timosjenko, de leider van de Moederlandpartij, meedoen aan de verkiezingen in plaats van haar partijgenoot Jatsenjoek dan is de situatie heel anders. De steun voor Janoekovitsj zou met 20,4 procent zelfs nog iets hoger uitpakken, terwijl Klitsjko en Timosjenko respectievelijk 14,8 en 14,6 procent van de stemmen zouden krijgen. Porosjenko zou in dat geval 9 procent krijgen, Simonenko 4 procent en Tiahnibok 3,2 procent.

De Partij van de Regio's heeft nog altijd de grootste aanhang met 20,7 procent van de stemmen. Oedar krijgt 16 procent in deze peiling, de Moederlandpartij 13,9 procent en de nu niet in het parlement vertegenwoordigde partij Solidariteit van Porosjenko 6,4 procent. De Communistische Partij staat op 5,5 procent en Svoboda op 4,5 procent. De overige partijen krijgen minder dan 1 procent van de stemmen.

De peiling wijst uit dat 49,4 procent van de Oekraïners zeker zou gaan stemmen, tegen 26,4 procent vrijwel zeker. Eén op de drie weet overigens nog niet op wie te stemmen. De deelnemers aan de peiling kregen ook de vraag voorgelegd of ze voor de Europese Unie of de Russische douane-unie zouden kiezen als er een referendum zou komen. Daarbij bleek dat 42,9 procent dan voor Europa kiest en 31,6 procent voor Rusland. Van alle ondervraagden zou 13,9 procent niet aan een referendum meedoen, terwijl 11,5 procent geen antwoord wenste te geven.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: