vrijdag 28 februari 2014

Russische legerhelikopters vliegen over Krim

Meer dan tien Russische legerhelikopters zijn vrijdag vanuit Rusland door het Oekraïense luchtruim boven de Krim gevlogen. Dat heeft de Oekraïense grenswacht gemeld. De helikopters vlogen op een kilometer hoogte. Ook zouden Russische militairen een Oekraïense grenswachteenheid hebben tegengehouden in de stad Sevastopol op het Oekraïense schiereiland. De vloot ontkende eerder op vrijdag dat militairen van het onderdeel iets te maken had met het bezetten van twee vliegvelden op de Krim.

Een basis van de kustwacht bij Simferopol zou ondertussen omringd zijn door ongeveer dertig Russische mariniers. Dat stelt de Oekraïense grenswacht. De militairen zouden gezegd hebben daar aanwezig te zijn om te voorkomen dat er wapens van de basis worden gestolen door extremisten. De Oekraïners hadden zich gebarricadeerd in hun grenspost. Voor de ramen plaatsten ze metalen schilden. Ze werden onder meer door scherpschutters in de gaten gehouden. Pas na onderhandelingen trokken de Russische militairen zich 25 meter terug.

De Oekraïense grensbewaking maakte ook melding van een incident in de ochtenduren met het Russische marineschip Ivanovets dat zonder toestemming de Balaklavabaai naderde en op enkele tientallen meters van de kade stopte. Er zou sprake zijn van een motorstoring.

Eerder op vrijdag riep de Oekraïense interim-president Aleksandr Toertsjinov de hoofden van de veiligheidsdiensten bijeengeroepen voor spoedberaad. Hij deed dat naar aanleiding van berichten dat Russische militairen in actie zijn gekomen op twee luchthavens op het Oekraïense schiereiland de Krim. Het Russische nieuwsorgaan RT meldt vrijdagmiddag dat de troepen zich inmiddels terugtrekken.

Het Oekraïense parlement wil dat de VN-Veiligheidsraad bijeenkomt om de crisis te bespreken. Het Oost-Europese land spreekt van een ''gewapende invasie'' en ''bezetting''.

In de VN-Veiligheidsraad zijn onder meer Rusland, de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië permanente leden. Oekraïne wil dat de Veiligheidsraad een afspraak uit 1993 bespreekt waarin staat dat de grote machten de territoriale integriteit van het land garanderen.

Bronnen: Ukrajinska Pravda, Ukrinform, NU.nl

Geen opmerkingen: