woensdag 26 februari 2014

Amerika, VN en NAVO volgen situatie op de voet

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft woensdag het Kremlin gewaarschuwd heel voorzichtig te zijn met de beoordeling van de situatie in Oekraïne. Er is geen enkele reden dat de VS en Rusland in een soort Koude Oorlog geraken, vindt Kerry. Hij beklemtoonde wel dat Rusland de territoriale onschendbaarheid van Oekraïne moet respecteren en beter moet luisteren naar de Oekraïners die hun onwil tot hervormen duidelijk hebben gemaakt.

Het Witte Huis in Washington heeft in een verklaring bovendien beklemtoond dat "buitenstaanders in de regio" de grenzen van Oekraïne moeten eerbiedigen. De Amerikaanse regering reageerde hiermee op het nieuws dat Rusland troepen in paraatheid brengt met het oog op de toestand in Oekraïne, zonder dat land overigens te noemen.

Volgens het Kremlin hebben extreem rechtse krachten een politiek akkoord getorpedeerd dat afgelopen week vrijdag in Kiev werd gesloten onder leiding van Europese ministers. In het akkoord werden de belangrijkste eisen van de oppositie ingewilligd. Maar anti-Russische extremisten hebben de macht gegrepen in Kiev, volgens het Kremlin. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zei woensdag tegen zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier dat hij zich erg bezorgd maakt over het feit dat het akkoord helemaal niet wordt uitgevoerd.

Met name op de Krim is de situatie gespannen. De Oekraiense regering heeft met de Verenigde Naties afgesproken dat die de situatie op het schiereiland nauwlettend in de gaten houdt. De ministers van Defensie van de NAVO-landen kwamen woensdagmiddag bijeen om de situatie in Oekraine te bespreken. Geconstateerd werd dat een onafhankelijk Oekraine essentieel is voor de politieke verhoudingen in Europa. De vorming van een nieuwe regering die hervormingen gaat doorvoeren, werd toegejuicht.

Bronnen: NU.nl, Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: