woensdag 26 februari 2014

Spanning loopt op door legeroefening Rusland

De Russische president Vladimir Poetin wil dat de paraatheid van troepen in het midden en het westen van Rusland wordt getest door een grootschalige militaire oefening. Dat meldt het Russische persbureau Interfaxop basis van verklaringen van de minister van Defensie, Sergei Shoigu. De militaire oefening begint vrijdag en zal vier dagen duren, meldt persbureau AP.

Schepen in de Baltische Zee en de noordelijke Russische vloot zullen meedoen aan de oefening, evenals de luchtmacht. Ook zullen sommige militairen schietoefeningen moeten doen. Minister Shoigu sprak niet over een verband met de ontwikkelingen in buurland Oekraïne. Poetin heeft sinds 2012 verschillende keren het bevel gegeven om de troepen in diverse delen van het land gevechtsklaar te maken.

De Verenigde Staten en de EU hebben Rusland al gewaarschuwd dat het land geen militaire interventie moet overwegen. Russische overheidsfunctionarissen hebben eerder gezegd niet te zullen ingrijpen in Oekraïne, maar premier Dmitri Medvedev verklaarde maandag dat de Russische belangen en burgers in Oekraïne in het geding zijn.

Intussen is de sfeer in de zuidelijke stad Simferopol uitermate gespannen. Door voor- en tegenstanders van afscheiding van de autonome Krimrepubliek wordt gedemonstreerd bij het parlementsgebouw. De Krimtartaren, die bij Oekraine willen blijven, hebben besloten niet mee te doen aan een spoedzitting van het parlement.

Parlementsvoorzitter Volodimir Konstantinov ontkende woensdagmiddag berichten in de media dat de afscheiding van de Krimrepubliek op de agenda staat. "Het is een provocatie van de corrupte politici die onder invloed staan van de Donbas'', aldus Konstantinov met een verwijzing naar het gebied waar de zaterdag afgezette president Viktor Janoekovitsj zijn machtsbasis had.

Bronnen: NU.nl, Interfax, Western Information Center

Geen opmerkingen: