zondag 23 februari 2014

Verblijfplaats Janoekovitsj nog altijd raadsel

Het is nog altijd een raadsel waar de afgezette president Viktor Janoekoivitsj zich bevindt. De grensbewaking zegt hem zaterdag belet te hebbben om per vliegtuig vanaf de luchthaven het land te verlaten. Daarbij is het tot nu gebleven. Ook oppositieleider Vitali Klitsjko zegt geen idee te hebben waar Janoekovitsj is, en ook tijdens de parlementsvergadering vandaag kwam er geen duidelijkheid.

Janoekovitsj zou zich in de Arabische Emiraten of Rusland kunnen bevinden, maar ook wel in Donetsk waar hij een aantal jaren gouverneur was. Hanna Herman, jarenlang Janoekovitsj' adviseur, liet echter weten dat hij zich nog altijd in Charkiv bevindt en niet van plan is zijn positie op te geven. Herman nam al wel enige afstand, maar had tegelijkertijd ook kritiek op de partijen die nu het parlement domineren dat zij te weinig rekening houden met de Partij van de Regio's. Overigens is deze partij intussen 72 parlementsleden kwijt geraakt in enkele dagen tijd.

Er zijn videobeelden die de tv-zender UBR heeft vrijgegeven, maar ook die zijn nauwelijks verhelderend omdat niet duidelijk is waar ze zijn opgenomen. Er zijn ook beelden van bewakingscamera's waarop is te zien hoe Janoekovitsj haastig z'n boeltje pakt op vrijdagavond of in de vroege zaterdagochtend. Op het landgoed staan grote vrachtwagens waarvan niet duidelijk wordt wat er in zit en er vertrekken twee helicopters vanaf het terrein.

De pas afgetreden parlementsvoorzitter Volodimir Ribak, die Janoekovitsj lange tijd trouw volgde, zegt nu dat diezelfde Janoekovitsj heeft gelogen toen die zij dat Ribak zijn positie had opgegeven omdat hij was aangevallen en zich bedreigd voelde. Ribak zou zich in Donetsk bevinden, waar hij eerder burgemeester was.

Een ander kopstuk van de Partij van de Regio's, fractievoorzitter Oleksandr Jefremov, heeft Janoekovitsj ook laten vallen. Hij nam vandaag in een verklaring afstand van ''de misdadige opdrachten die leidden tot doden, tot een lege staatskas, hoge schulden en een beschamende vertoning voor het oog van het volk en van de hele wereld''.

Bronnen: Kyiv Post, Kanal 5, YouTube 

Geen opmerkingen: